Jdi na obsah Jdi na menu
 


ART DECO

 

Art deco je univerzální dekorativní styl, který se rozšířil především v Evropě a v USA ve 20. a 30. letech dvacátého století v průmyslu a řemesle. Nese rysy mnoha směrů, především kubismu, futurismu a secese.

Vznik tohoto stylu sahá do začátku 20. století, kdy byla ve Francii značně rozšířena secese - se svými jednoduchými liniemi a křiklavou barevností. Vedle secese se začaly v architektuře prosazovat modernistiké tendence a v umění nové moderní styly - především kubismus. Tyto trendy a jisté "šílení" společnosti vším moderním (což bylo do určité míry ovlivněno novými vynálezy a rozvojem průmyslu) se kloubily v novém stylu, jež se poprvé prezentoval v roce 1925 v Paříži, ve které se konala v témže roce výstava dekorativního umění (Exposition Internationale des Arts Dekoralifs et industriels Moderns). Na této výstavě byly vystavovány určité předměty ovlivněné modernismem.

Třebaže byl nový styl art deco ve svém počátku v jistém stylu luxusní a určený především pro bohaté lidi, získal si ohromnou oblibu v široké veřejnosti. Jeho typické rysy tak byly reprodukovány v masovém měřítku a v mnoha oborech.

Předměty určené ke každodenní činnosti (pudřenky, zrcátka, náramkové hodinky, osvětlovací tělesa aj.) se vyznačovaly leskem, zjednodušenými liniemi a čistými barvami. Používaným materiálem bylo sklo, keramika, moderní bakelit nebo leštěný chrom. Plakáty nebo obaly knih se vyznačovaly silnými konturami, jasnými barvami a výraznými písmeny. Art deco výrazně ovlivnil desing rodícího se automobilismu. Typické jsou tvarově jednoduché automobily proudnicového tvaru s luxusním interiérem (pohodlné sedačky nebo dřevěné obklady interiéru). V architektuře nejlepším reprezentantem art deco je budova Empire State Building v centru New Yorku, na této stavbě jsou patrné hlavní rysy: pevně dané linie (na rozdíl od "křivolaké" secese) a dekorativní interiér. Českým představitelem stylu art deco je hotel Alcron postavený v roce 1932 Aloisem Kroftou.

a.jpgb.jpg

c.jpg

 

 

 

 

d.jpg

e.jpg

 

 

 

f.jpgg.jpgh.jpg

 

 

 

i.jpgimagesca6pc1lf.jpgj.jpg

 

 

 

 

k.jpgl.jpgm.jpg