Jdi na obsah Jdi na menu
 


... Island ...

7. 5. 2019

Země, kde mají léky a vzdělání zdarma, kde není jediný McDonald’s a domy se nezamykají ...

V našem světě, hustě protkaném zločinem, prospěchářstvím, konflikty a dalšími negativními záležitostmi, si nelze představit, že by to mohlo být jinak. Existuje však jedna země, jejíž životní podmínky lze považovat za utopii.

Tato země se nazývá Island. Je málo známá a asi není tak populární jako jiné státy. Ale určitě si zaslouží větší pozornost − a zde jsou důvody proč.

Spolu s krizí v roce 2008 došlo na Islandu k revoluci. Zatímco ve všech zemích bankám, které tuto krizi vytvořily, pomohli, zde zaujali jiný postoj. Všechny banky byly znárodněny a organizátoři krize byli zatčeni.

island_2.jpg

Byla napsána nová ústava, plně zaměřená na blaho lidí. V tuto chvíli se evropské země snažily Island ovlivnit, aby žil podle pravidel, které ony diktují. Spojené království a Nizozemsko mu také hrozily ekonomickými sankcemi a dokonce úplnou izolací. MMF slíbil, že této vládě neposkytne pomoc. Island však stál na svém. A teď obyvatelům této země závidí všichni Evropané.

Na Islandu žije pouze 332 529 obyvatel. Všichni občané se dobře znají, takže když odjíždíte, není třeba zamykat dveře domu nebo vyndávat klíčky ze zapalování v autě. Děti tu snadno můžete nechat před kavárnou nebo obchodem bez dozoru.Po rozchodu nebo rozvodu zůstávají bývalí milenci v dobrých vztazích a nadále komunikují, protože všichni jejich přátelé nebo kamarádi jsou společní. Na Islandu není žádná restaurace rychlého občerstvení McDonald’s, poslední z nich byla zavřena v roce 2008.Potravinové preference Islanďanů se liší od našich. Například z jejich oblíbené pochoutky se Evropanům zvedá žaludek. Tento pokrm se nazývá „hákarl“ — zatuchlé maso žraloka. Zní to chutně, že?

island_6.jpg

A tady je ještě několik zajímavých informací o Islandu:

1. Islanďané velmi rádi čtou a jsou považováni za největší čtenáře na světě.

2. Pokud v kavárně nebo restauraci požádáte o vodu, nemusíte za ni platit. Natočí vám ji z vodovodu, ale nemusíte se bát. Je naprosto nezávadná a dokonce užitečná. Do vodního řadu přichází voda z místních horkých pramenů.

3. Při podání žádosti o zaměstnání není třeba doporučující dopis z bývalého pracoviště. Islanďané prostě navzájem věří svým slovům a v žádném případě nebudou kontrolovat informace, které dostali.

 

4. Island je jediná země na světě, kde obyvatelé hlasují online.

5. Tato země je považována za velmi konzervativní, místní se chovají zodpovědně k institutu manželství a rodinnými tradicím. Zároveň jsou však tolerantní a uctiví, takže legalizace manželství osob stejného pohlaví zde byla přijata naprosto klidně.

6. V současné době je v této zemi dobře rozvinutý turistický ruch, počet turistů roste každým rokem a je dvakrát větší než počet obyvatel.

7. Island nemá armádu. Pokud chce některý z obyvatel nastoupit vojenskou službu, může se zapojit do norské armády v rámci smlouvy mezi oběma zeměmi.

8. Všechny školy a další vzdělávací instituce jsou zdarma.

9. Na Islandu nejsou žádné soukromé kliniky, protože prostě nejsou potřeba. Státní nemocnice poskytují obyvatelstvu špičkové lékařské služby.

10. V této zemi se využívá centralizované zásobování teplem, ale hlavně – obyvatelům je poskytováno zdarma.

Island patří každoročně mezi deset zemí s nejvyšší životní úrovní!

Taková je malá, úžasná země Island.

island_1.jpg

 

island_3.jpg

 

island_4.jpg

 

island_7.jpg

 

island_8.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář